Samopomoč

NOSILEC POVZROČA RANICO NA SLUZNICI

Predvsem ob začetku ortodontske obravnave, lahko pa tudi kasneje, lahko nosilec fiksnega ortodontskega aparata povzroči nastanek ranice ali razjede na sluznici ustnic ali lic. Preko nosilca, ki povzroča težave, oblikujte kepico voska. Pred jedjo vosek odstranite in ga po umivanju zob ponovno namestite.

ZBADANJE IN PIKANJE LOKA OB ZADNJEM NOSILCU APARATA

Zaradi premikanja zob se lahko zgodi, da se lok za zadnjim zobom podaljša in začne pikati v lice. Na konec loka namestite kroglico voska ali poskusite del loka odrezati s ščipalcem za nohte ali močnejšimi škarjicami za nohte.

ZBADANJE IN PIKANJE VEZI OKOLI NOSILCA

Če je lok na nosilec pričvrščen z žično vezjo, se ob ščetkanju ali ob hranjenju lahko zgodi, da se del tanke žičke izviha izza nosilca in začne pikati v sluznico. Z nohtom, pinceto ali palčko za ušesa potisnite del žičke pod lok ali stran od sluznice. Če to ne pomaga, lahko preko žične vezi namestite kroglico voska.


IZTAKNJEN LOK IZ ZADNJEGA NOSILCA

Na začetku ortodontske obravnave zaradi čim nižjih sil uporabljamo tanke, podajne loke, ki se lahko iztaknejo iz zadnjega nosilca ali obročka. S pinceto ali prsti poskusite vstaviti lok nazaj v nosilec. Lok lahko tudi skrajšate s ščipalkami.


ODLEPLJEN NOSILEC FIKSNEGA APARATA

Vsi nosilci fiksnega aparata, razen zadnjega, so pritrjeni na lok z elastikami, zato lahko počakate do naslednjega obiska. Če nosilec moti, lahko nanj namestite kroglico voska. Če se zob, na katerem se je nosilec odlepil, začne premikati v prvotni položaj, pokličite za dodaten termin v ambulanti.