Ortodontija

Ortodontija ali čeljustna in zobna ortopedija se ukvarja z obravnavo nepravilnosti položaja zob in čeljusti. Zdrave zobe z zdravimi obzobnimi tkivi lahko premikamo vse življenje, na rast in premike čeljusti pa lahko vplivamo le do konca rasti in razvoja otroka ali mladostnika. Prva naloga ortodonta je, da pravilno svetuje pacientu in staršem o potrebi po ortodontskem aparatu in ustrezni starosti za začetek ortodontskega zdravljenja.


Cilj ortodontskega zdravljenja je zdravo, skladno delujoče, estetsko zobovje, ki je uravnoteženo s celotnim obrazom. Manjše položajne nepravilnosti zob so lahko včasih moteče za posameznika, vendar praviloma ne predstavljajo tveganja za zdravje zob in obzobnih tkiv ter ne vplivajo na estetiko nasmeha in obraza. Najlepši so zdravi zobje, zato se nepotrebni in pretirani ortodontski obravnavi v naši ortodontski ambulanti raje izognemo, ker vsako zdravljenje predstavlja določena tveganja.


Najpogostejši stranski učinki pri ortodontskem zdravljenju s fiksnimi in v manjši meri tudi s snemnimi ortodontskimi aparati so povezani z neustrezno ustno higieno. Tako lahko nastanejo bele lise na zobeh, karies, vnetje in povečanje dlesni ter umik dlesni in kosti. Nekateri stranski učinki, ki so veliko redkejši od prej naštetih, so posledica delovanja sil na zobe, med njimi resorpcija (raztapljanje) korenine. Tem stranskim učinkom se izognemo z uporabo primernih ortodontskih sil in s skrbnim spremljanjem poteka ortodontskega zdravljenja.